ZAKAŽI KONSULTACIJE
ZAKAŽI KONSULTACIJE

  Daniv je prilagođen Vama i Vašem vremenu. Zakažite konsultacije.

  TRANSPLATACIJA KOSE

  Šta je tretman transplatacija kose i kako deluje?

  Da li ste nekad poželeli da povratite svoj mladalački izgled i vratite vreme unazad? Trajan gubitak kose za mnoge ljude predstavlja traumatičan proces povezan sa starenjem i gubitkom samopouzdanja, proces koji je zahvaljujući naprednim tehnikama kao što je FUE (Follicular Unit Extraction) konačno moguće zaustaviti, prevazići i preokrenuti. Transplantacija kose je hirurška metoda koja omogućava premeštanje folikula kose sa donorske regije (potiljka, gde su folikuli neosetljivi na delovanje androginih hormona) u deo gde je došlo do gubitka kose (ili je kosa proređena). Tretman transplantacije kose deluje na principu koji je opsežnim istraživanjem utvrdio Dr. Walter Unger još 1994. Otkriveno je da je oko 80 procenata muškaraca ima zdravu kosu u regiji potiljka i bočne regije glave. Neosetljivost folikula kose ove regije na štetni uticaj
  muških polnih hormona je okolnost koja je omogućila razvitak terapije transplantacijom.

  Kako se
  tretman
  izvodi?

  Savremena transplantacija kose značajno je napredovala u odnosu na rani period razvoja. FUE procedure transplantacije kose i FUE PRECISE METODE izvode se tako što se mikro skalpelima (0,8 do 1,6 mm prečnika) odvajaju čitavi graftovi (celina sa okružujućim sektorom tkiva kože u okviru koga se može nalaziti od 1 do 4, a nekada i 5 ili 6 folikula dlake) koji se zatim čuvaju u fiziološkomrastvoru u frižideru do transplantacije. Rupice sa delova glave (potiljačna regija je najčešća davajuća regija) odakle su graftovi uzeti, zarastaju brzo, jer je reč o otvorima prečnika manjeg od 1mm. Incizije (mali otvori na koži glave) prave se na regiji gde je došlo do trajnog gubitka kose, odnosno primajućoj regiji i u njih se ubacuju uzeti graftovi. Važno je ubaciti transplante pod odgovarajućim uglom i na pravoj dubini kako bi nova kosa kasnije imala prirodan izgled. Iskustvo i znanje vašeg hirurga u ovoj fazi su od presudnog značaja.

  PRP tretman

  Kao dopuna za transplantaciju može se sprovesti PRP tretman krvnom plazmom bogatom trombocitima (Platelet-rich plasma). Ove injekcije imaju odličan efekat kod podsticanja rasta nove kose i ubrzavaju zarastanje incizija. Potrebno je sprovesti tri tretmana: osnovni, nakon jednog meseca i nakon tri meseca.

  Kome se transplatacija kose preporučuje?

  Transplantacija kose je jedino rešenje za svaki oblik trajnog gubitka kose. Najčešća indikacija za transplantaciju folikula je androgena alopecija (Alopecia androgenes), odnosno muški tip nasledne ćelavosti (_male pattern baldness_). Transplantacija kose se može uspešno koristiti i pri gubitku kose kod žena, za rekonstrukciju obrva, trepavica, brade, kao i za pokrivanje ožiljaka.

  Koliko traje oporavak nakon transplatacije kose?

  Nakon hirurške procedure FUE transplantacije kose, primajuća regija se tretira fiziološkim rastvorom na svakih 30 minuta prvih pet dana, uz pomoć prskalice. Na davajuću rejiju se postavlja sterilna gaza, koja se uklanja prvog postoperativnog dana. Pacijent u prvom periodu spava na leđima. Važno je pridržavati se uputstava za negu nakon intervencije. Presađena kosa raste, u etapama i opada u skladu sa ciklusom njenog rasta. Period koji nastupa potom naziva se mirovanje i može trajato od nekoliko sedmica do 6 meseci, nakon čega presađena kosa počinje ponovo da raste.

  LICE & VRAT

  TELO

  NEHIRURŠKE
  PROCEDURE

  GRUDI

  MUŠKA
  ESTETIKA

  RINOPLASTIKA